Guaco Mikania glomerata

MIKANIA – GUACO

Liana z rodziny Asteraceae, surowic kora, przygotowanie:pić trzy razy dziennie (między posiłkami) po 1 szklance odwaru sporządzonego z 3 łyżek suszu. Sposób przygotowania: 3 łyżki stołowe suszu zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez 25 minut.

GŁÓWNE DZIAŁANIE:

  • – rozszerza oskrzela, antyalergicznie (alergiczne zapalenie płuc)
  • – przeciwbakteryjne, m.in. Staphylococcus aureus, Escherichia coli
  • – przeciwzapalnie, m.in. schorzenia górnych dróg oddechowych
  • – przeciwbólowo – bóle stawów, mięśni, reumatyczne
  • – moczopędnie
  • – przeciwbiegunkowo
  • – eliminuje kamienie nerkowe i zapobiega tworzeniu
  • – znosi stany zapalne prostaty, pęcherza i cewki moczowej
  • – zakażenia dróg moczowych, trychomonas vaginalis
  • – obniża kwas moczowy we krwi i moczu – DNA MOCZANOWA
  • – na robaki
  • – rozrzedza krew (kumaryny)
  • – NOWOTWORY: płuc, czerniak (kwasy diterpenowe)

UWAGA: zawiera kumaryny, UWAŻAĆ przy lekach na krzepliwość.
Przeciwwskazania dla kobiet w ciąży. Może być zwiększone oddawanie moczu i w związku z tym to zioło nie może być stosowane zbyt długo.

Oprócz kumaryny (do 11%) Guaco zawieraja również 14 nowych substancji chemicznych seskwiterpenowych, które nazywane są germacranolides. Główne związki chemiczne w guaco obejmują kwasy caffeolylquinic, kwas cynamonowy, kumaryna, glikozydy, kwasy kaurenic, germacranolides, stigmasterol, garbniki i żywice.

Komentowanie jest wyłączone