Camu Camu

Bogate źródło łatwo przyswajalnej, naturalnej witaminy C.

camu-camuPomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych, w prawidłowej produkcji kolagenu,, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego,mniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.

Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem dziko rosnącym na obszarze lasów amazońskich Peru i Brazylii. Jego czerwonawe owoce rozmiarami zbliżone są do niewielkiej cytryny, ale w porównaniu do niej i innych cytrusów charakteryzują się dużo wyższą wartością odżywczą.

 

 

Składniki – Ekstrakt z owoców Camu camu (Myrciaria dubia) 100%.

Zalecana do spożycia dzienna porcja produktu zawiera:

3 gramy ekstraktu z owoców Camu camu (Myrciaria dubia) – co odpowiada zawartości 240 mg kwasu L-askorbinowego*, łatwo przyswajalnej witaminy C.

* 300% ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu doby:

Trzy gramy preparatu. Proszek rozpuścić w szklance wody lub innego napoju i wypić rano. Dzieciom powinno się podawać połowę dawki.

 

Działanie:

  • wzmacnia odporność – witamina C, antocyjany
  • serotoniny (poprawa pamięci – seryna)
  • silnie działa przeciwzapalnie – reumatyzm
  • działanie wirusobójcze (kwas galusowy) – opryszczka, półpasiec, wirus Epsteina-Barra
  • zapobiegawczo w arteriosklerozie – najsilniejsze źródło witaminy C 30-50 razy więcej wit. C od pomarańczy
  • poprawia energię, sprawność umysłu – poprawa snu, nastroju – podwyższa poziom
  • pobudza produkcję kolagenu – chroni stawy i chrząstki
  • poprawia napięcie mięśni (kulturystyka, sportowcy)
  • poprawia system naprawczy wiązadeł i ścięgien
  • profilaktyka sercowo – naczyniowa i spowalnianie procesu starzenia – zmiatacze reaktywnych form tlenu
  • poprawa wzroku
  • antymutagenne
  • przeciwdepresyjne
  • poprawa stanu włosów, paznokci, dziąseł
  • suchość skóry
  • wsparcie zdrowej wątroby i hamowanie uszkodzeń wątroby, regeneracja
  • obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów
  • otyłość (spalanie tkanki tłuszczowej)
  • działanie antynowotworowe
  • redukcja stresu oksydacyjnego

Badania wykonane w Japoni wykazują, że Camu-camu może mieć silniejsze przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie w stosunku do tabletki zawierającej równoważną zawartość witaminy C.

 

Tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia) has anti-oxidative nd anti-inflammatory properties. (PubMed)

 

Przeciwwskazania: brak

Komentowanie jest wyłączone