Hercampuri -Gentianella nitida,(Griesbach), Gentianella alborosea
Nazwa pochodzi od słowa Quechua „Hjircan pureck” co oznacza ten, który chodzi od wsi do wsi – odniesienie do lekarzy, którzy to robili.
Hercampuri rośnie w trudno dostępnych pustkowiach, powyżej 3500 m n.p.m. w tzw. „punie”, w miejscach o klimacie chłodnym.
Skład chemiczny – terpenoidy, sekoirydy, seterponoidy, glikozydy flawonowe i ksantonowe, saponiny, węglowodory, taniny, żywice, olejki lotne, składniki mineralne (sole Al, Ca, K, Na, Mg, chlorki).
Hercampuri stosowano już w czasach inkaskich w celu złagodzenie bóli żołądka i regenerowania funkcji nerek i wątroby. Odwary działają żółciopędnie i żółciotwórczo. Roślina ta reguluje poziom cholesterolu – działa na przemiany tłuszczowe – a więc przy odchudzaniu (spala cellulitis). Stosuje się przeciwko tworzeniu kamieni żółciowych.